top of page

Πρόταση τροποποίησης
του Β' Κύκλου της Δράσης
του Elevate Greece για τη χρηματική ενίσχυση των startup

Γνωρίζετε ότι ο τρέχων Β’ Κύκλος της Δράσης «Στήριξη Νεοφυών Επιχειρήσεων Εθνικού Μητρώου “Elevate Greece” για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19» πρόκειται να εκταμιεύσει μόλις 12,5 εκατ. ευρώ από τα 34 εκατ. ευρώ που διατίθενται στο συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος;

01 Προϋπολογισμός Β' Κύκλου SVG.png

ΠΡΟΒΛΗΜΑ:

Το πρόβλημα είναι ότι το κράτος έχει υποεκτιμήσει τις ανάγκες των νεοφυών επιχειρήσεων και δεν έχει υπολογίσει με ακρίβεια πόσα χρήματα θα έπρεπε να εκταμιεύσει με σκοπό την αποδοτική ενίσχυση των startup.

Σημειώνεται ότι στον Α’ Κύκλο της Δράσης από τα 60 εκατ. ευρώ του συνολικού προϋπολογισμού, αξιοποιήθηκαν μόνο τα 25,4 εκατ. ευρώ.

02 Επιχορήγηση Α' Κύκλου.png

Προϋπολογισμός: 60m

Συνολική Επιχορήγηση: 25,4m

 

Επιπλέον, παρατηρείται μια δραστική επιβράδυνση στον αριθμό των νεοφυών επιχειρήσεων που υποβάλλουν αίτηση εγγραφής στο μητρώο του Elevate Greece. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται να μείνει μεγάλο ποσό του προϋπολογισμού χωρίς να αξιοποιηθεί από τη Δράση.

Ενώ το κράτος έχει διαθέσει αυτά τα χρήματα στον προϋπολογισμό, οι ισχύουσες προϋποθέσεις συμμετοχής και όροι επιχορήγησης των ωφελούμενων, ορίζουν ότι καμία νεοφυής επιχείρηση δεν μπορεί να λάβει περισσότερα από 100.000 ευρώ συλλογικά τόσο από τον Α’ κύκλο, όσο και από τον Β’ Κύκλο της Δράσης.

04 Bar - Εντάξεις στο Elevate και Αρ. Επιχορηγήσεων Α' Κύκλου (1).png

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ - ΚΙΝΔΥΝΟΙ:

Η ενεργειακή κρίση προβλέπεται να επιδεινωθεί πολύ περισσότερο και ο πληθωρισμός ασκεί αρνητικές επιδράσεις στην οικονομία, με συνέπεια οι νεοφυείς επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρες πιέσεις.

  • Οι πιθανοί πελάτες σας μπορεί να μην θέλουν διακινδυνεύσουν το νέο σας προϊόν.

  • Δεδομένου ότι τα έσοδα είναι δύσκολο να επιτευχθούν, η startup σας μπορεί να αντιμετωπίζει ανεπάρκεια ρευστότητας για τη διατήρηση της συνέχειας της οικονομικής σας δραστηριότητας.

  • Η αύξηση των επιτοκίων σημαίνει ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις των νεοφυών επιχειρήσεων μειώνονται.

  • Η χρηματοδότηση επιχειρηματικών κεφαλαίων στερεύει και τα λειτουργικά κόστη οδηγούν σε περαιτέρω μείωση της ρευστότητας σας. 

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αναγκαστείτε να λάβετε χρηματοδότηση νωρίτερα από το αναμενόμενο ή αναγκαστικά να δεχτείτε μια χαμηλή αποτίμηση. Ίσως χρειαστεί να περιορίσετε τα σχέδια προσλήψεων ή ακόμα και να μειώσετε το προσωπικό σας. Το χειρότερο σενάριο είναι η εταιρεία σας να χρεοκοπήσει και να χρειαστεί να αποσυρθείτε ολοκληρωτικά από την αγορά.

Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ:

Με τη βοήθεια σας μπορούμε να ενθαρρύνουμε τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Ι. Τσακίρη και τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Χ. Δήμα για την τροποποίηση της Πρόσκλησης του Β’ Κύκλου.

Με την κατάργηση του περιορισμού στη συνολική επιχορήγηση και από τους δύο κύκλους, η startup σας μπορεί να λάβει έως και 200.000 ευρώ επιχορήγηση, και όχι περισσότερα από 100.000 ευρώ από έναν μόνο Κύκλο. Αυτές οι προσκλήσεις άλλωστε τροποποιούνται συχνά, όπως συνέβη και με την Πρόσκληση του Α’ κύκλου στις 16/06/2021.

Σας ζητάμε να αφιερώσετε λοιπόν τα επόμενα 5 λεπτά από το χρόνο σας για να συνδράμετε να πείσουμε το Υπουργείο να τροποποιήσει την Πρόσκληση.

Μπορείτε να κατεβάσετε εδώ τις ακριβείς οδηγίες για το τι πρέπει να κάνετε.

ΜΕ ΛΙΓΑ ΑΠΛΑ ΒΗΜΑΤΑ:

  • Μπορείτε να συνεισφέρετε στην προσπάθεια εξασφάλισης πρόσθετων κεφαλαίων από το κράτος για την αντιμετώπιση αυτών των άνευ προηγουμένου κρίσεων.

  • Ενισχύετε τη ρευστότητα της startup σας και έχετε την ευκαιρία να εξασφαλίσετε τη βιωσιμότητα σας, να αυξήσετε τα έσοδα σας, να διευρύνετε τη δημοτικότητα σας και να επιτύχετε τα αναπτυξιακά σας σχέδια.

  • Συνεισφέρετε στην προστασία των θέσεων εργασίας των ατόμων που ήδη απασχολείτε, αλλά πιθανώς και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για επιπλέον υπαλλήλους.

  • Βάζετε τη startup σας στην καλύτερη δυνατή θέση, για να επιβιώσετε και να ευδοκιμήσετε.

ΑΝΑΛΥΣΗ:

Δημιουργήσαμε μια ανάλυση χρησιμοποιώντας τις αρχές των ανοικτών δεδομένων και της διαφάνειας για να δείξουμε την πιθανή εκταμίευση του κράτους.

Μπορείτε να δείτε αυτήν την ανάλυση στο Παράρτημα. Εκτιμούμε ότι η τροπολογία αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα την εκταμίευση 33,9 εκατ. ευρώ, εξαντλώντας το συνολικό προϋπολογισμό της Δράσης και επιτυγχάνοντας όλους τους στόχους της.

bottom of page